Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie zgodnie z naszą Polityką prywatności.

Cukrzyca

Cukrzyca

Co pięć sekund ktoś na świecie dowiaduje się że ma cukrzycę. Co dziesięć sekund ktoś umiera z powodu jej powikłań. 

WHO uznała cukrzycę za epidemię XXI wieku. Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia na cukrzycę choruje już blisko 3 mln Polaków. Co zrobić by wygrać z tą chorobą?

 

 

Niska aktywność fizyczna i nieodpowiednia dieta to prosta droga do otyłości. Otyłość, zwłaszcza brzuszna, jest najistotniejszym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu drugiego. Odpowiednia profilaktyka to klucz do uniknięcia cukrzycy.

W profilaktyce cukrzycy pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej, zdrowej diecie, monitorowaniu stresu i badaniach poziomu glukozy. Nawet pół godziny ćwiczeń każdego dnia realnie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Ważne, aby utrzymywać przynajmniej umiarkowaną aktywność, czyli taką, gdy mówienie do drugiej osoby podczas wysiłku przychodzi z trudem. W zapobieganiu cukrzycy równie ważna jest właściwa dieta, najlepiej bez nadmiaru cukrów i tłuszczy. W popularyzowaniu zdrowej diety i właściwego żywienia pomaga portal NFZ - diety.nfz.gov.pl - gdzie każdy znajdzie bezpłatne plany żywieniowe z przepisami. 

 

Bądź świadomym konsumentem!

  • Woda „smakowa” w 200ml produktu to: 16g cukru, czyli 3,2 łyżeczki
    Chcesz przełamać neutralny smak wody? Nic prostszego – dodaj do niej czastki owoców np.
    pomarańczy, cytryny, truskawek. Mięta to również świetny dodatek, szczególnie w upalne dni.
  • Płatki śniadaniowe w 30g produktu to: 10-13g cukru, czyli 2-2,3 łyżeczki
    Przygotuj własny zestaw płatków – zmieszaj (według preferencji smakowych) płatki owsiane,
    jęczmienne, żytnie, orzechy, migdały, pestki słonecznika, pestki dyni, nasiona chia, len oraz odrobine
    owoców suszonych.
  • Jogurty owocowe w 100g produktu to: ok.13g cukru, czyli 2,6 łyżeczki
    Kupuj jogurty naturalne i dodaj do nich świeże owoce. Jeśli chcesz zwiększyć ilość błonnika
    pokarmowego, możesz dosypać otrąb lub płatków zbożowych . Kilka orzechów czy garstka pestek
    nasion również jest mile widziana.
    Serek homogenizowany (lub inny deser mleczny) w 100g produktu to: 12-17g cukru, czyli 2,4-3,4
    łyżeczki
  • Wybieraj serki w wersji naturalnej. Smak możesz dowolnie modyfikować poprzez dodatki (owoce
    świeże, suszone, nasiona czy orzechy).
  • Soki, nektary w 100 ml produktu to: ok. 2,2g sacharozy, czyli 0,5 łyżeczki
    Postaw na soki z miąższem czy smoothie, szczególnie własnoręcznie przygotowane. Naturalny
    osad to błonnik, który jest Twoim sprzymierzeńcem.
  • Keczup w 15g, czyli 1 łyżce to: ok. 2,5g cukru, czyli 0,5 łyżeczki
    Warto zastąpić go własnoręcznie przygotowanym przecierem pomidorowym albo świeżymi
    pomidorami. Jeśli lubisz keczup i nie chcesz z niego rezygnować, wybierz ten, który ma najmniejsza
    ilość cukrów.

 

Ile twarzy ma cukier?


Szukaj w składzie produktu takich nazw jak: glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza,
laktoza, maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, syropy:
glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, daktylowy, ryzowy,
kukurydziany, miód, karmel, cukier: buraczany, inwertowany, trzcinowy, brązowy,
winogronowy, sok owocowy, zagęszczony sok owocowy, koncentrat soku.
Te nazwy oznaczają cukry proste dodane do produktu. Nawet produkty tzw. „FIT”
mogą stanowić pułapkę!

 

Co zamiast cukru?


Przede wszystkim staraj się ograniczać rzeczy z jego dodatkiem. Ważne, aby zaakceptować mniej
słodkie produkty i obniżyć swój próg słodkości. Z pomocą przychodzą zamienniki cukru, które maja
słodki smak, ale nie dostarczają cukrów prostych. Są to erytrol, ksylitol, inulina, stewia. Chcesz
słodkiego smaku – stawiaj na zdrowsze warianty tj. świeże owoce, niewielkie ilości suszonych
owoców, pestki i orzechy.